Tarihe hizmetlerine ve muazzam eserlerine atfen, bu bölüme  İbnülemin Mahmut Kemal Ä°nal‘ın adı verilmiÅŸtir.
- [slider title=”BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivi Klavuzu İçin Tıkayınız?” group=”accordion-1″]
Tahrir Defterleri
Osmanlı devletinde 15. ve 16. asırda Timar sisteminin bir gereği olarak bölgedeki gelir kaynaklarının tespiti maksadıyla sayım yapılmıştır. Tahrir denilen bu işlemde şehir, kasaba, köy ve çiftlikler birer birer dolaşılarak buralarda oturan vergi mükellefleri, içlerinde vergiden muaf olanlar varsa hangi vergiden ne sebeple muaf oldukları yapılmış; bunun yanında topraklı ve topraksız köylüler, evli ve bekâr haneler, meslek gurupları, ilmiyeye mensupları, ihtiyar ve sakatlar ayrı ayrı kaydolunmuştu.
Her köyün merası, ormanı, korusu, yaylağı, kışlağı, çayırı cins cins gösterilerek yetiştirilen mahsuller ve senede vermekle mükellef olunan vergi miktarı deftere geçirilirdi.
Soy Acağı Çıkarırken Tahrir Defterleri
Soy araştırmacısı yakın nesebini tespit edebildiği taktirde eski yüzyıllardaki bu kayıtlara da başvurarak daha da gerilere gidebilir. Özellikle orta Anadolu bölgelerinde bu defterler sayesinde çok derin geçmişini tespit edebilen aileler vardır. Fakat bu defterlerin bazısında isimler lakapları ile beraber yazılmadığından araştırmacıya güçlük çıkarabilir. Binaenaleyh bu defteri okumanın derin Osmanlıca bilgisi gerektirdiği de açıktır..
- [/slider]
154 Nolu Icmail Timar Defteri (Bayburd, Kelkit, Kökanes, YaÄŸmurderesi, Tercan, Erzurumabad, Kemah ve Erzincan nahiyelerindeki tımarları havi). – Oku – – Ä°ndir
950 Nolu Tahrir Defteri:  1222  yılı, Tarblus merkezli Arap vilayatı  Şam, Kudüs, Nablus, Gazze, Lecun sancaklannm hasılat icmalini havi defter  Oku – Ä°ndir
131 Nolu 932 Yılı Tahrir Defteri: Åžam Vilayeti Gazze Sancağı: Gazze livasının timar, evkaf ve emlakini mubeyyin icmal defteri Oku – Ä°ndir:
 430 Nolu,  926 Yılı, Åžam vilayeti Tahrir Defteri: Åžam vilayetinin bazı nahiyeleriyle Havran’a tabi nahiyelerin nufus ve hasılatnı ve evkafını mubeyyin mufassal defter.(y.tt) – Oku – Ä°ndir
383 Nolu 1548 Yılı, Şam Åžancağı Tahrir Defteri – 1. Kisim Oku – 1. Kisim indir – 2. Kisim indir
296 Nolu, 683 Yılı Åžam vilayeti Nablus Sancağı Tahrir Defteri: Nablus livasının icmal kayıtları. Oku – Ä°ndir:
1281 Nolu, 959 Yılı  Halep vilayeti Humus Sancağı Tahrir Defteri: Humus koylerinin nufus, hasılat, tımar ve evkafını havi mufassal tahrir defteri.  Oku – Ä°ndir:
 378 Nolu, 1551 Yılı, Halep vilayeti, Kilis Birecik livası, Tahrir Defteri Oku – Ä°ndir:
973 Yılı, 545 Nolu, Halep Vilayeti, maaret sancağı Tahrir Defteri: Haleb’de Maarra livasının timar icmal defteri. (y.tt)  Oku – Ä°ndir:
 524 Nolu, 1573 Yılı, Halep Vilayeti, Selimiye sancağı Tahrir Defteri: Haleb livasına tabi Selmiye ve Ala nahiyelerinin kura ve mezarii, mahsulat, has, zeamet ve timarlanı mubeyyin mufassal tahrir defteri. Oku – Ä°ndir:
686 Nolu, 1005 Yılı Halep vilayeti Hama Sancağı Tahrir Defteri: Safed livasının kanunnamesiyle nufus ve hasılatmı ve timarlanı ve evkafını havi mufassal tahrir defteri. Oku – Ä°ndir:
401 Nolu, 926 Yılı, Arap Vilayatı Åžam sancağı Tahrir Defter: Åžam civarındaki nahiyelerde vaki koylerin nufus ve hasılatı ile has, zeamet ve tımarlan ve evkafı ve Türkmen, Kürd ve Arab cemaatlanm havi mufassal tahrir defteri. (y.tt) Oku – Ä°ndir:
1571 Yılı Arap Vilayatı Trablus sancağı Tahrir Defter: Oku – Ä°ndir:
474 Nolu, 1569 (977) yılı Åžam vilayeti Åžam Sancağı Tahrir Defter: Åžam vilayeti kanunnamesi ile köylerinin nufus ve hasılatını ve timarlarını ve evkaf karyelerini havi mufassal tahrir defteri:  1 Kısım Oku – 1. Kisim Ä°ndir
543 Nolu Şam vilayeti şam Sancağı Tahrir Defter:
Oku – Ä°ndir –
491 Nolu Şam vilayeti şam Sancağı Tahrir Defter:
Oku – Ä°ndir
767 Nolu Tahrir Defteri (Osmanlı arÅŸivinde tahrir fonunda kayıtlıysa da Tahrir defteri deÄŸildir) : 1638 (H.1048) Yılı Tabslus eyaleti, Hazine-i Hassa gelir ve masarif defteri: TrablusÅŸam Mirimiranı Åžahin PaÅŸa ve Defterdan Sunullah Efendi zamanlannda tutulan vilayet varidat ve masarifat ruznamçe defteri. Oku – Ä°ndir
05152 Nolu Maliyeden Müdevver Defter 1 Kısım Oku – 1. Kisim Ä°ndir – 2. kısım Oku – 2. Kisim Ä°ndir –
3. Kisim Oku – 3. Kisim Ä°ndir – 4. Kisim Oku – 4. Kisim Ä°ndir -Devamı Yüklenecektir-
1278 (1862/1863) tarihli “Kemah sancağı” alaybeyliÄŸine 23480 akçe zeamete mutasarrıf Seyyid Mehmed Mikdad’ın tayinine iliÅŸkin bir arÅŸiv vesikası. BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivi: Dosya No:26 Gömlek No:1278 Fon Kodu: C.TZ.
Belge Hakkında: Vesikaya göre, ismi geçen şahıs önceden intikal eden bir zeametin sahibi olarak alaybeyi tahin olunmuştur. Böyle geç bir devirde timar tevcih edilmesi ilginç olsa d, aslında burada önceden devreden bir timarın intikali söz konusudur.İndir
AÄŸa Kapısı olarak anılan eski yeniçeri kışlasının Åžeyhülislamlık’a dönüştürülmesine dair Sultan II. Mahmud’un Hattu Hümayunu. BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivi Kodu: HAT 294/17477 Ä°ndir:
Haritalar: ÇeÅŸitli ebat ve boylarda, Osmanlıca – Rumeli-i Åžahane Haritaları: (Haritalar için Asan Ristemov‘a teÅŸekkür ederiz.)