Dünyaca ünlü Osmanlı denizcisi Piri Reis’i anmak maksadıyla UNESCO, 2013 yılını Piri Reis’in Dünya haritasının 500. yılı ilan etti. Bu 500. yıl kutlamaları kapsamında da bazı etkinlikler düzenlendi ve projeler hazırlsandı. Bunlardan birisi de “Piri Reis’in Rotasında” projesi.
ÇeÅŸitli üniversitelerden bir araya gelmiÅŸ bir grup öğrencinin oluÅŸturduÄŸu proje ekibinin amacı, Piri Reis’in geçtiÄŸi ülkeleri ve denizleri ondan beÅŸ yüz yıl sonra yeniden geçmek. Ayrıca, Kitab-ı Bahriye’de ayrıntıları ile anlatılan mekanlarda bir bir mola vererek kitataki ilgili kısımları bizzat yerinde okumak; bu yönüyle dünya denizlerinin aradaki 5 asırda geçirdiÄŸi dönmüşümü kayda almak. Åžimdi Gelin Proje ekinine kulak verelim;
Piri Reis’in Rotasında:
Projemiz kapsamında; Piri Reis’in yurtdışında tanıtılması amacıyla, Unesco’nun 2013 yılını Piri Reis’in Dünya haritasının 500.Yılı ilan etmesiyle dünya gündemine taşınan bu büyük denizcinin ve haritasının tekrar hatırlanmasını saÄŸlamak ve böylece ülkemiz tarihçiliÄŸine ve kültürüne katkıda bulunmak projemizin temel amacıdır.
Bunun yanında daha somut olarak 2020 Olimpiyatlarını düzenlemeye en güçlü adaylardan biri olan Türkiye Cumhuriyetinin tarihindeki bu önemli ÅŸahsiyetle birlikte dünya gündemine taşınacaktır. Bu tür projelerle birlikte 2020 Olimpiyatları adaylık sürecini olumlu etkileyeceÄŸine inanmaktayız. Piri Reis’in dönemin Osmanlısının devamında günümüz Türkiye Cumhuriyetinin ilim, fen alanında yetiÅŸtirdiÄŸi önemli ÅŸahsiyetlerin ve bu kimseleri yetiÅŸtiren ortamın ‘‘Olimpiyat ruhu” ile paralel dinamiklerle beslendiÄŸi şüphesizdir.
İşte tümü üniversite öğrencisi gençlerden oluşan bizler, bu tanıtımı genişletmeye ve proje sürecinde ve sonrasında yapılacak yayınlar, sosyal ağlar ve medya yoluyla canlı tutmaya adayız. Bir kaç koldan yürüyecek proje hem Türkiye Cumhuriyeti ve Dünyadan konuya dair uzman ya da ilgili olan pek çok kişiyi buluşturacaktır. Genç ekibimizin dinamizmi ile Piri Reis ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi tartışmalarına yeni bir boyut ve canlılık getirecektir.
Projeyle Hedeflediklerimiz:
Sponsor Arayışı:
Projemizin hazırlık aşaması tamamlanmış bulunmaktadır. Devlet ve özel kurumlarda sponsor arayışlarımız başlamıştır. Sponsorluk konusunda projemizin tanıtılması ayrıca önem arz etmektedir. Çalışma Ekibimiz:
Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi öğrencisi Nurçin Arslan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler öğrencisi Fatma Elif Sarpkaya ve Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi İsmail Hakkı Kamal. |
Projemizin hedefinde 29 günde 9 ülke var. Önceden iletişimde olduğumuz ülkelerdeki etkiliklere katılacağız ve alanında uzman akademisyenlerle röportajlar yapacağız.
Projemizin bitiminde hazırlayacağımız kısa belgesel ile Piri Reis’in geçtiÄŸi ülkeleri ve denizleri ondan beÅŸ yüz yıl sonra yeniden geçerek, Kitab-ı Bahriye’yi, ayrıntılarıyla anlattığı yerlerde okuyacak bir anlamda dünya denizlerinin beÅŸ yüz yıldaki dönüşümünü izlemeye imkân saÄŸlayacağız.
Türkiye’de gerçekleÅŸtireceÄŸimiz kısa bir canlandırma belgesel ile Piri Reis’i ve dönemi anlatırken alanında uzman saygıdeÄŸer hocalarımız Sayın Prof.Dr. Ä°dris Bostan, Prof. Dr. ErtuÄŸrul Önalp, araÅŸtırmacı yazarlar emekli Harita Mühendisi Tümgeneral Sayın Cevat Ãœlkekul, Metin Soylu ve daha bir çok danışman hoca ile röportajlar gerçekleÅŸtireceÄŸiz.
Özet olarak gittiğimiz yerlerde Piri Reis’i hem sormayı, hem anlatmayı planlıyoruz. Deneyimlerimizi ve etkinliklerimizden görüntüleri de küçük bir belgesel film halinde bir araya getirip sunumu gerçekleştireceğiz.
Destek ve Teşekkür
Unesco Türkiye Milli Komisyonu BaÅŸkanı Sayın Prof. Dr. Öcal OÄžUZ, Büyükelçi M. Sina BAYDUR ve bir çok üyesini, UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı Cemalettin Åževli, yardımcısı Leyla Özdemir’i, Yunus Emre Enstitüsü BaÅŸkanı Sayın Prof. Dr. Hayati Develi’yi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan danışmanı Sayın Enes ÅžiÅŸman, Kültür Turizm Bakanlığı Kültürel Diplomasi Müdür Yardımcısı Sayın Serkan Atalay Bey’i bilgilendirmiÅŸ ve baÅŸvurumuzu yapmış bulunuyoruz
Projemizde ilk günden beri bize desteklerini esirgemeyen T.C. Tiran Büyükelçisi Sayın Hasan Sevilir Aşan, T.C.Havana Ticaret Müşavirliğinden Sayın Belma Aral, T.C.Sevilla Fahri Başkonsolosumuz Manuel Moreno Maestre’nin Asistanı Sayın Esra Karaosmanoğlu, araştırmacı yazar emekli Harita Mühendisi Tümgeneral Sayın Cevat Ülkekul Sayın Metin Soylu, aramızda mesafeler olmasına rağmen Montreal’den e-posta ile bizlere destek olan Sayın Mercan Dede (Arkın Allen) yardımları, bilgisiyle değerli hocalarımız Sayın Prof.Dr. İdris Bostan, Prof.Dr. Ertuğrul Önalp ve bilgi ve tecrübesini bizlerden esirgemeyen yönetmen-yapımcılar Coşkun Aral, Zafer Karatay ile de iletişim halinde olup kendilerine her aşamada fikir danışmaya devam etmekteyiz. Önümüzü aydınlatmamız açısından bu yardımlar bizim için eşsiz değerdedir.
www.pirireisinrotasi.com
https://www.facebook.com/PiriReisinRotasi