Scroll Top

Atatürk’ün Entelektüel Biyografisi

Prof. Şükrü HanioÄŸlu kaleme aldığı, “Atatürk – Entelektüel Biyografi” adlı çalışması hakkında deÄŸerlendirmelerde bulundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünsel evrimini ve fikirlerinin ÅŸekilleniÅŸ sürecini derinlemesine irdeleyen eser, onun Ä°slamcılıktan milliyetçiliÄŸe, modernizasyondan laikliÄŸe kadar çeÅŸitlilik gösteren konulardaki yaklaşımlarını mercek altına alıyor.

HanioÄŸlu, Atatürk’ün Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun son dönemlerinde hüküm süren ideolojik rüzgarlardan etkilendiÄŸini, fakat bu etkileri kendine has bir senteze dönüştürdüğünü vurguluyor ve bu baÄŸlamda özellikle, Ä°ttihat ve Terakki Cemiyeti’nde üstlendiÄŸi rol, milliyetçilik anlayışı ve Türk tarih tezi üzerinde duruyor.

HanioÄŸlu çalışmasında Atatürk’ün ideolojik yolculuÄŸunu ve bu yolculuÄŸun Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri üzerindeki etkilerini de mercek altına alıyor.  Bu hususta özellikle Atatürk’ün, modern Türkiye’yi ÅŸekillendirirken benimsediÄŸi pragmatik yaklaşım ve vizyonun dikkate deÄŸer bir önem arz ettiÄŸini belirten HanioÄŸlu, ayrıca Atatürk’ün tarih ve dil konularına olan derin ilgisini ve bu alanlardaki radikal düşünceleri üzerinde duruyor.

Hayattayken onun bu konudaki fikirlerine açıkça itiraz edilmesinin mümkün olmadığını ancak vefatının ardından, özellikle Dil ve Tarih-CoÄŸrafya Fakültesi’ndeki GüneÅŸ-Dil Teorisi ile ilgili derslerin kaldırılması gibi deÄŸiÅŸikliklerin yapıldığı belirtiliyor. Atatürk’ün teorilerine olan baÄŸlılığın zamanla nasıl deÄŸiÅŸebileceÄŸini ve toplumun bu radikal fikirleri nasıl farklı ÅŸekillerde kabul edeceÄŸi tartışıyor.  HanioÄŸlu’nun çalışması, Atatürk’ün entelektüel mirasını, onun Türkiye’yi modern bir ulus devlete dönüştürme sürecindeki düşünsel evrimini ve bu sürecin günümüz Türkiye’si üzerindeki kalıcı etkilerini kapsamlı bir biçimde ortaya koymaktadır.

<div class="title-h4"><span style="color: #000000;">Social Networks</span></div>

<div class="title-h4"><span style="color: #000000;">Popular Posts</span></div>

Haftanın Yazıları

Güncel Yazılar

halidehanim

Halide Edip Adıvar’ın Gazete ve Dergi Yazıları

Merve Balcı’nın hazırladığı, Burhan ÇaÄŸlar’ın editörlüğünü üstlendiÄŸi Muharrire Hanım adlı kitap Arı Sanat’tan çıktı.  Halide Edip’in 1897-1925 yılları arasındaki gazete, mecmualarda kaleme aldığı makaleleri…